“Máslové velikonoční jidáše”

08

SUROVINY

250ml mléka

140g másla

10g sádla

½ kostičky čerstvého droždí

2 žloutky

2 polévkové lžíce medu

300g polohrubé mouky

210g hladké mouky

70g cukru krupice

1 vanilkový cukr

citrónová kůra z půlky citrónu

špetka soli

 

1 vejce na potření

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Jsou naprosto skvělé a jak je vidět na fotkách, tak po vytažení z trouby mi nějak rychle tři zmizeli z plechu….asi nějací skřítkové. :D

Těsto zadělávám v domácí pekárně…

Do kastrolku nalijeme mléko, přidáme odvážené máslo a sádlo a na mírném ohni mléko zahřejeme (nevařit!) a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a sádlo. Necháme zchladnout, aby mléko bylo vlahé a pak do něj rozdrobíme půl kostičky kvasnic a rozmícháme metličkou do ztracena.

Mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny přesně tak, jak jdou za sebou v receptu. Zapneme program na kynutá těsta a čekáme.

Když je těsto hotové, tak jej rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvarujeme bochánky. Do bochánků vmáčkneme tvořítko na jidáše od Tescomy a necháme je 10-15 minut kynout.

Po nakynutí jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, mandlemi nebo je necháme čisté. Dáme je péct do předehřáté trouby na 160°C asi na 25-30 minut.

Upečené jidáše dáme vychladnout na mřížku.

Kdo nemá tvořítko na jidáše, tak si z těsta neudělá 12 bochánku, ale hadů a ty pak smotá do tvaru jidáše.

DOBROU CHUŤ!!!

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

1 Response

  1. Eva napsal:

    Jidáše jsou výýýýborné, všem chutnají. Vnučky si je odnáší na svačinku do školy

Napsat komentář k Eva Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>