„Domácí šunka ze šunkovaru“

...
...

SUROVINY:

1kg očištěné vepř. kýty nebo kuřecích prsíček
100ml studené vody (hodně studené)
10g Pragandy
15g obyč. soli
1 vrchovatá lžička moučkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso očistím a nakrájím na asi 1,5cm kostičky, které vkládám do vyšší mísy. Z vody, soli a cukru si připravím roztok, který řádně rozmíchám.
Vezmu si el. šlehač, naliju trochu roztoku a šlehám maso na nejvyšší stupeň a postupně přiliju celý roztok. Mezitím se na mase vyšlehá bílkovina (takové to matlavé – mělo by být až skoro bílá) a to šunku dochutím jak máme rádi – asi 2 čajové rovné lžičky grilovacího koření na kuře od Avokáda nebo stejné množství granulovaného česneku (někdy dávám lžičku koření a lžičku česneku), ještě promíchám, přendám do misky, zavřu víčkem a nechám 48h v lednici.
Do šunkovaru si dám tlačenkový sáček (praxí jsem zjistila, že stačí obyčejný igelitový sáček) a házím tam vždy 2 vrchovaté lžíce masa, které hned namokřenou skleničkou udusám, aby potom měla šunka krásnou mazaiku bez bublin. Nakonec zavřu šunkovar, píchnu teploměr a dám do hrnce vařit. Vařím na el. sporáku a plotýnku mám na č.2 (jen pozvolna, nesmí být bublinky), dokud není na teploměru 60°C. Vodu do hrnce dávám už vřelou, převařenou z konvice. Potom si na budíčku nastavím 60 minut a nechám takto vařit pozvolna. Když je hotovo, tak šťávičku, kterou maso pustilo uvnitř šunkovaru nevylévám, nechám v ní šunku přes noc schladnout. Teprve ráno sliju, otevřu a šunku vyndám. Na to jsem si přišla sama, že je šunčička potom šťavnatější a ne tolik suchá.

Tak ať se zadaří! Těším se na Vaše fotky!

 

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

3 Responses

  1. isma napsal:

    co je praganda?

  2. Qtule napsal:

    Já šunku nevařím, ale dusím a rychlosůl nedávám. Sama jsem si přišla na to, že když přidám škrob, tak se maso krásně spojí. Jeden řezník mi poradil místo cukru med – a to je potom šunčička! Mám ji teda mírně našedlou, ale určitě domáčtější a zdravější.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>