“Domácí pizza”

3

SUROVINY

250ml vlažné vody

½ kostičky čerstvého droždí

1 ½ polévkové lžíce olivového oleje

410g hladké mouky

2 ½ čajové lžičky soli

 

Omáčka:

500ml pasírovaných rajčat (krabička)

asi 1 polévková rovná lžíce Harmonie chuti

1 polévková lžíce sušené bazalky

1 čajová lžička sušeného česneku

 

Nahoru na posypání používám sýr Gouda a sušené oregáno.

 

POSTUP PŘÍPRAVY

V Itálii jsme měli originál pizzu na dovče. Občas si objednáme pizzu z pizzerie tady v Trutnově, ale děti mi vždy říkají, že ta moje je nejlepší. Tak vyzkoušejte také a napište, co na to vaše rodinka.

 

Do hrnečku si odměříme vlažnou vodu (z kohoutku), do které rozdrobíme půl kostičky kvasnic a lžičkou rozmícháme. Tuto směsku nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme olej, mouku a sůl. Zapneme program těsto (má asi 90 minut – záleží na typu domácí pekárny).

 

Omáčka:

Do misky naliji polovinu krabičky (250ml), přidám všechny suroviny a lžící promíchám. Druhý den dělám většinou opět dvě pizzy a spotřebuji tak tu druhou půlku pasírovaných rajčat.

Když je těsto hotové, tak ho rozdělíme na dvě poloviny (asi 300g). Každý díl vyválíme na placku o průměru asi 26-30cm (takovou mám kulatou formu na pečení pizzy). Placku vložíme na kapičkou oleje vymazanou formu a roztáhneme do krajů. Placku ještě propíchám nožem asi na šešti místech. Pokud nevlastníte formu na pečení pizzy, tak celé těsto (600g) vystačí na velký plech z trouby.

Na těsto naliji asi 4-5 polévkových lžic ochucené omáčky, lžící rozetřu po celé ploše těsta a na ni dám co si kdo přeje.

Můžete kombinovat například:

  • omáčka, šunka, gouda, oregáno
  • omáčka, šunka, beranní rohy (nakládané), gouda, oregáno
  • omáčka, šunka, zelenina, gouda, oregáno
  • omáčka, slaninka, cibule, gouda, oregáno
  • omáčka, tuňák, černé olivy, gouda, oregáno
  • omáčka, hermelín, niva, mozzarela, gouda, oregáno
  • omáčka, šunka, kousky nakládaného ananasu, gouda, oregáno
  • a spousta jiných skvělých kombinací…

Pizzu dáme péct do předehřáté trouby na 250°C na 8-10 minut (záleží komu jak peče trouba). Že je pizza hotová poznáte, když je těsto zaspoda růžové a sýr krásně teče.

Hotovou pizzu rozkrojíme na 8 dílů a podáváme.

DOBROU CHUŤ!!!

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>