„Domácí anglické a vídeňské rohlíky“

...
...

SUROVINY

500g hladké mouky

250ml vlažné vody

1 kostička čerstvého droždí

1 polévková lžíce sádla

1 polévková lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce slunečnicového oleje

1 polévková lžíce jablečného octa

10g cukru

10g soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Není nad to si ke snídani dát čerstvý, ještě vlahý rohlíček. Vyzkoušejte a kupované si už vícekrát nedáte. ;) Když mám volno, tak si přivstanu a dětem upeču i do školy na svačinu…to jsou pak blahem bez sebe. :D 

Těsto zadělávám v domácí pekárně, ale lze samozřejmě zadělat i klasicky, jak jste zvyklí.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 10 kusů o váze mezi 80-85g. Z každého kousku vypracujeme bochánek, který pak necháme kynout pod utěrkou 10-15 minut. Nakynutý bochánek vyválíme na lehce pomoučeném vále do tvaru, který je na fotkách (lze i trojúhelníček, ale není to pak ono).

 

Anglické rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 plátků sýra a 10 plátků delší anglické slaniny. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu a od delší strany motáme ke špičce. Celý rohlík pak ještě párkrát poválíme sem a tam, ať se těsto spojí. Hotové rohlíky vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou kynout 30 minut. Po uplynulé době rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a každý rohlík poklademe plátkem anglické slaniny. Plátek sýra rozkrojíme na půlku a oběma kousky přikryjeme slaninu. Dáme hned péct do předehřáté trouby na 250°C po dobu 12-15 minut. Hotové rohlíky vyndáme z trouby a ihned je postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

 

Vídeňské rohlíky:

Budeme ještě potřebovat 10 nožiček vídeňských párků, kečup. 

Bochánek vyválíme do požadovaného tvaru z fotopostupu, delší část pokapeme kečupem a na něj položíme nožičku vídeňského párku a zamotáme…nejdříve na párek položíme těsto z boků, potom delší část, kterou máme u sebe a zamotáme ke špičce. Párkrát ještě poválíme sem a tam…hotové rohlíky klademe na pečícím papírem vyložený plech. Přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut kynout. Poté rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a dáme je péct do předehřáté trouby na 250°C na 12-15 minut. Po upečení plech vyndáme z trouby a rohlíky ihned postříkáme vodou z rozprašovače, aby změkly.

Z tohoto těsta vyrobíte i obyčejné rohlíky nebo můžete posypat sýrem a jsou sýrové rohlíky…fantazii se meze nekladou. 

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

 

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>