„Ořechový velikonoční beránek“


„Ořechový velikonoční beránek podle Kajdy“ - FANTASTICKÝ!!! 

SUROVINY

5 vajec + sníh, 150g moučkového cukru, 100g hladké mouky, 100g mletých vlašských ořechů, 60g změklého másla, 1/2 prášku do pečiva

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a máslem ušleháme do pěny. Poté přidáme zašleháme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a pak pomleté ořechy (těsto bude celkem tuhé, ale tak to má být). Nakonec vařečkou důkladně vmícháme tuhý sníh z bílků a tím nám těsto i krásně zřídne a je moc pěkné. Hotové těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy (ten díl s obličejem) a přiklopíme druhou částí (zádíčka beránka). Takto dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na 30 minut a po 30-ti minutách stáhneme teplotu trouby na 160°C a pečeme ještě dalších 30 minut. Během pečení formu NEOTVÍRÁME!!! Když je upečeno, tak po vytažení z trouby necháme beránka ještě přikrytého odpočinout asi 10 minut a teprve potom sundáme zádíčka a předek beránka opatrně vyklopíme jako bábovku. Jak nám bude ležet na zádech, tak ho rovnou pocukrujeme moučkovým cukrem a pak ho postavíme na tác a dozdobíme očička rozinkami (napíchla jsem je na kousek párátka) a okolo krku přivážeme mašli.

Díky ořechům je beránek krásně tmavý a chuťově je naprosto dokonalý!!! Ovšem ořechy můžete dle chuti nahradit např. kokosem, kakaem nebo jen nastrouhat pro vůni citrónovou kůru. Takže z jednoho receptu můžete mít třeba čtyři různé druhy beránka. No není to prostě skvělé?! ;-)

Klárko, děkuju moc za bezva recept!!! 

DOBROU CHUŤ!!!

- žloutky s máslem a cukrem vyšleháme do pěny

- žloutky s máslem a cukrem vyšleháme do pěny“

- zašleháme mouku s práškem do pečiva

- zašleháme mouku s práškem do pečiva“

- zašleháme mleté vlašské ořechy

- zašleháme mleté vlašské ořechy“

- nakonec vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků

- nakonec vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků“

- hotové těsto

- hotové těsto“

- těsto nalijeme do spodního dílu beránka (s obličejem)

- těsto nalijeme do spodního dílu beránka (s obličejem)“

- přiklopíme vrchní díl (zádíčka) a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C

- přiklopíme vrchní díl (zádíčka) a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C“

- po vytažení z trouby necháme beránka ještě přikrytého odpočinout 10 minut a teprve poté sundáme vrchní díl

- po vytažení z trouby necháme beránka ještě přikrytého odpočinout 10 minut a teprve poté sundáme vrchní díl“

- vyklopený beránek

- vyklopený beránek“

- beránka pocukrujeme a dozdobíme

- beránka pocukrujeme a dozdobíme“

- po nakrojení...DOBROU CHUŤ!!!

- po nakrojení…DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>