“Maminčiny žloutkové věnečky”

6

SUROVINY

250ml vody

100g másla

85g hladké mouky

85g hrubé mouky

5 vajec

špetka soli

 

Vanilkový krém za studena:

250g másla

300ml mléka

1 vanilkový pudink Créme Olé od Dr. Oetkera

1 vanilkový cukr

moučkový cukr

1-2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)

 

Vanilkový krém z klasického pudinku:

350ml mléka

250g másla

1 vanilkový pudink

1 vanilkový cukr

moučkový cukr

1-2 polévkové lžíce rumu (lze použít i rumová tresť)

 

Poleva:

vymačkaná šťáva z jednoho citrónu

2-3 polévkové lžíce rumu

6-8 polévkových lžic moučkového cukru

 

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Vždycky mi věnečky pekla mamka. Nějak jsem se jich bála, že jsou složité. Opak je ale pravdou. Řekla jsem si mamce o recept, osobně je vyzkoušela a nic těžkého to není. :) Z této dávky jsem měla 24 věnečků…můžeme tvořit ale jakékoliv tvary např. větrníky, banánky, hrudky.

 

Do hrnce dáme vodu, sůl a máslo. El. plotýnku zapneme na č.4 (střední ohřev) a občas metličkou promícháme. Vedle sporáku si nachystáme elektrický šlehač. Jakmile se z vody začíná víc kouřit, tak přisypeme do hrnce odváženou mouku, zapneme šlehač na jedničku (minimum) a šleháme asi 3 minuty. Těsto vypadá, že má stále hrudky, ale to je v pořádku. Po uplynulém čase odložíme šlehač. Vezmeme si metličku, těsto párkrát v hrnci promíchneme a odstavíme ze sporáku. Mělo by se krásně spojit do hladké hmoty, kterou necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty postupně zašleháme 5 vajec.

Troubu si dáme předehřát na 220°C. Těstem naplníme cukrářský sáček se špičkou na věnečky (nejlepší je klasický látkový sáček) a na pečící papír tvoříme kolečka. Věnečky vložíme do trouby a asi po pěti minutách teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dozlatova (v mé troubě to bylo asi 25-30 minut). Během pečení troubu neotvírejte, aby věnečky nespadly. Zlatavé věnečky vyndáme z trouby a hned teplé je rozkrojíme na půl (vychladlé jdou také, ale jde to hůř).

Nachystáme si vanilkový krém. Jelikož jsem spěchala, pomohla jsem si vanilkovým pudinkem od Dr. Oetkera, který se šlehá za studena…do 300ml mléka přisypeme jeden sáček pudinku za studena a vyšleháme do tuha. V druhé misce vyšleháme máslo, přidáme vanilkový cukr a do něj po lžících přidáváme pudink a stále šleháme. Dle chuti krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem.

Nebo pak přichystáme krém z klasického pudinku…z 350ml mléka připravíme pudink, který necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem a do něj po lžících přidáváme vychladlý pudink. Krém dochutíme rumem a moučkovým cukrem. Do krémů přidávám asi půl čajové lžičky kurkumy. Krém je po ní hezky nažloutlý a ještě je velice prospěšná našemu zdraví.

Vanilkovým krémem naplníme cukrářský sáček (špičku jsem použila stejnou jako na těsto) a naplníme s ním spodní část věnečku. Přiklopíme vrchní část a věnečky pocukrujeme.

Kdo chce dát na věnečky polevu, tak vymačká šťávu z jednoho citrónu, přidá rum, cukr a metličkou společně vše míchá až se vytvoří poleva. Polevu natíráme mašlovačkou na vrchní část věnečku.

DOBROU CHUŤ!!!

 

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>