„Linecký koláč s rybízovou marmeládou“


„Linecký koláč s rybízovou marmeládou“ - jako vánoční kolečka, ale na plechu 

SUROVINY

500g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 1 změklá Hera, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, rybízový džem nebo marmeláda asi 1-2 hrníčky

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny si v míse smícháme rukou, jako když děláme např. drobenku a pak směsku přendáme na vál a vypracujeme v těsto. Těsto si poté rozdělíme viz. foto a měnší kousek dáme na chvíli do mražáku. Mezitím si větší těsto přes igelitový sáček vyválíme na plech a do krajů to dotlačíme prsty. Těsto potřeme jakoukoliv marmeládou (nejlepší je ale rybízovka) a na marmeládu nastrouháme z mražáku vytažené těsto na hrubém struhadle (těsto můžeme i vyválet a rádýlkem rozdělit na asi 1-1,5cm silné proužky, kterými marmeládu pokryjeme do tvaru mřížky)…mě ale vyhovuje to postrouhat, je to rychlejší. Poté buchtu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 10-15 minutek nebo dokud nebude zlatavá.

Po vytažení, jak bude buchta chladnout těsto ztvrdne. Ale nelekejte se! To je normální…až bude buchta vychladnutá, tak ji zabalte do mikrotenu a dejte do chladna. Už za dvě hodinky jsem buchtu baštila, byla sice trochu ještě křupavá u krajů (ale to já nejradši) a musela se podebrat obracečkou, ale u kafíčka je to jedna lahoda!

Obměna:

Místo marmelády můžete na těsto dát nahrubo nastrouhaná jablka (asi 1,5kg) smíchaná s dvěma vanilkovými pudinky a cukrem. Postrouhat opět vršek těstem a buchta je pak více vláčná.

Nebo můžete na těsto rozetřít sladký tvaroh, z mešího kousku těsta pak vytvořit na vršek mřížku a každý čtvereček v mřížce pak vyplnit marmeládou.

Vyzkoušejte!

DOBROU CHUŤ!!!

- v míse si smícháme všechny suroviny nejlépe rukou

- v míse si smícháme všechny suroviny nejlépe rukou“

- směsku vysypeme na vál a vypracujeme v hladké těsto

- směsku vysypeme na vál a vypracujeme v hladké těsto“

- 1/4 z těsta oddělíme a dáme do mražáku

- 1/4 z těsta oddělíme a dáme do mražáku“

- zbylé těsto vyválíme na nízký plech pomocí mikrotenu, aby se nám těsto nelepilo na váleček

- zbylé těsto vyválíme na nízký plech pomocí mikrotenu, aby se nám těsto nelepilo na váleček“

- do krajů těsto dotlačíme prsty

- do krajů těsto dotlačíme prsty“

- těsto potřeme marmeládou a postrouháme těstem z mražáku a dáme péct

- těsto potřeme marmeládou a postrouháme těstem z mražáku a dáme péct“

- po vytažení z trouby

- po vytažení z trouby“

- DOBROU CHUŤ!!!

- DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>