„Hraběnčin koláč“


„Hraběnčin koláč“ - prostě lahoda

SUROVINY
Rozpis na velký nízký plech – TĚSTO:40dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 žloutky, 250g Hery NÁPLŇ: 2 tvarohy v kostce (ne vanička!!), 1 žloutek, rozinky, 2 lžíce cukru (nebo dle chuti)

POSTUP PŘÍPRAVY

Většinou ho dělám na plech, ale tentokrát jsem měla jen 1 tvaroh (dokonce ve vaničce a to se mi stalo osudovým), tak jsem suroviny rozdělila na polovinu a upekla koláč. Předem vás varuji!!! – nedávejte tvaroh ve vaničce a MRAŽENÉ ovoce – je to ta nejhorší kombinace, kterou můžete provést. A já provedla. :-))) Jelikož tvaroh ve vaničce byl už sám o sobě řídký a mražené ovoce pustilo šťávu, tak koláč sice vypadal mooooc hezky a chutnal taky, ale bohužel byl taaaak „mokrý“, že mi ani nešel nandat na talířek.
Nevím, co mě to napadlo…dejme tomu, že tvaroh jsem potřebovala zdělat, ale vždycky dávám jako ovoce překapané konzervované broskve a dnes jsem dala blboun mražené. Jen proto, že na mě vykouklo z mražáku a říkalo „šoupni mě tam…“
Proto předem říkám, že koláč je jinak fantasticky křehký a moooc dobroučký, ale vyhněte se chybám, které jsem provedla i po letech pečení.

Takže: Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto. Možná se chvilku bude lepit na ruce, ale za moment to přejde a vznikne krásně hladké těsto. 1/3 těsta odkrojíme a vložíme do mražáku. Zbylé 2/3 vyválíme (no skoro to vůbec nejde, tak to vždycky vytlačím na plechu prstama) na placku a dáme na plech tak, aby těsto po stranách tvořilo mírný okraj. Na těsto dáme umíchaný tvaroh (nesmí být řidký!!!), poklademe ovocem (opravdu nejlepší jsou kompotované, vykapané broskve) a na něj rozetřeme sníh ze 4 bílků. Z mrazáku vytáhneme tu 1/3 těsta a na hrubém struhadle ji postrouháme na sníh a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 20-25 minut.

Když se vyvarujete chybám, které jsem udělala , budete mít boule za ušima!!!

DOBROU CHUŤ!!!


- smícháme si suroviny na těsto

- smícháme si suroviny na těsto“

- chvilku to bude takhle blbě vypadat, ale pak se to spojí v krásně hladké těsto

- chvilku to bude takhle blbě vypadat, ale pak se to spojí v krásně hladké těsto“

- těsto si rozdělíme na 2/3 a 1/3

- těsto si rozdělíme na 2/3 a 1/3″

- tu 1/3 šoupneme hned do mražáku

- tu 1/3 šoupneme hned do mražáku“

- ty 2/3 prstama roztáhneme do formy a vytvoříme mírný okraj

- ty 2/3 prstama roztáhneme do formy a vytvoříme mírný okraj“

- vymícháme si tvaroh

- vymícháme si tvaroh“

- tvarohem potřeme placku

- tvarohem potřeme placku“

- na tvaroh rozprostřeme ovoce (NEEEEE MRAŽENÉ!!!) - nejlépe kompotované broskve

- na tvaroh rozprostřeme ovoce (NEEEEE MRAŽENÉ!!!) – nejlépe kompotované broskve“

- ušleháme sníh ze 4 bílků

- ušleháme sníh ze 4 bílků“

- sněhem potřeme ovoce

- sněhem potřeme ovoce“

- a z mražáku vytáhneme zbývající 1/3 těsta, kterou postrouháme nahrubo sníh

- a z mražáku vytáhneme zbývající 1/3 těsta, kterou postrouháme nahrubo sníh“

- po vytažení z trouby

- po vytažení z trouby“

- po nakrojení :-))) trochu mokřejší, ale chuťově skvělý!!!

- po nakrojení :-))) trochu mokřejší, ale chuťově skvělý!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>