„Helenčin křehký koláč“


„Helenčin křehký koláč“ - výýýborný! 

SUROVINY

Těsto: 260g hladké mouky, 60g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 60g Hery nebo másla, 2 žloutky, 4 polévkové lžíce mléka, 2 polévkové lžíce rumu…trošku másla na vymazání koláčové formy (používám formu na pizzu)

Tvarohová náplň: 500g tvarohu ve vaničce, 6 polévkových lžic cukru krupice, 1 celé vejce, 2 zarovnané polévkové lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky, kůra z jednoho citrónu

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si přichystáme tvarohovou náplň tak, že všechny suroviny jednoduše důkladně promícháme. Používám tvaroh z vaničky, protože je řidší a už nemuším ředit mlékem. Krupici přidávám proto, že náplň pak krásně ztuhne a rozhodně nikdo nepozná, že je tam krupička. Je prostě výborná!

Do mísy si dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a přidáme změklou Heru, kterou nožem jakoby posekáme v mouce na malé kousky. Poté přidáme mléko, rum a žloutky. Vše společně promícháme a vysypeme na vál, kde vypracujeme hladké těsto (chvíli to dá, ale věřte, že se to vyplatí!). Z hotového těsta odřízneme asi 1/3 a zbytek těsta rukou rozmačkáme po máslem vymazané koláčové formě a vytvoříme asi 1cm zvýšený okraj. Na těsto rozprostřeme tvarohovou náplň a z té 1/3 těsta vyválíme plát těsta, který pomocí válečku přeneseme navrch tvarohu a celý ho zakryjeme (nebo můžeme odkrajovat slabé proužky a vytvořit mřížku viz. foto). Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C  dorůžova až dozlatova (jak kdo rád – my radši zlatavé). Hotový koláč necháme zchladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem.

Poznámka: – koláč lze také dát péct v dortové formě (já mám o průměru 26cm)

                  – když jsem ho dělala podruhé, tak jsem udělala mřížkový a do   každé mřížky nastřídačku naházela rybízovou marmeládu, je to takové pikantní

Určo vyzkoušejte! Koláč je naprosto famózní a ihned krášně měkký a křehoučký.

DOBROU CHUŤ!!!


Platba
Podpořte mé stránky


- přichystáme si tvarohovou náplň

- přichystáme si tvarohovou náplň“

- ingredience promícháme a vysypeme na vál

- ingredience promícháme a vysypeme na vál“

- vypracujeme těsto

- vypracujeme těsto“

- větší část těsta prsty rozmačkáme po koláčové nebo dortové formě a uděláme zvýšený okraj

- větší část těsta prsty rozmačkáme po koláčové nebo dortové formě a uděláme zvýšený okraj“

- rozprostřeme tvarohovou náplň

- rozprostřeme tvarohovou náplň“

- vyválíme si plát těsta a pomocí válečku ho přeneseme na tvarohovou náplň nebo vykrajujeme proužky a tvoříme mřížku

- vyválíme si plát těsta a pomocí válečku ho přeneseme na tvarohovou náplň nebo vykrajujeme proužky a tvoříme mřížku“

- dáme péct na 180°C dorůžova až zlatava

- dáme péct na 180°C dorůžova až zlatava“

- a je hotovo

- a je hotovo“

DOBROU CHUŤ!!!

DOBROU CHUŤ!!!“

...

…“

- varianta s mřížkou před pečením

- varianta s mřížkou před pečením“

- upečená varianta s mřížkou

- upečená varianta s mřížkou“

DOBROU CHUŤ!!!

DOBROU CHUŤ!!!“

Můžou se Vám líbit i mé další recepty:

2 Responses

  1. Petra Wolná napsal:

    Mooc děkuji za výýýborný recept!! Koláč byl naprosto úžasný! :-) Rozhodně ho zařadím na první místo ve svých sladkých receptech! :-) Petra W.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>